Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Patkány betegségek; mit tegyünk ilyenkor?

 1.Élősködők

 a.)    Bolhásság
 A leggyakoribb élősködő. Általában akkor jelentkezik, ha egyéb állatok is vannk a lakásban (pl. kutya macska). Az állat rengeteget vakarózik. A szőr átvizsgálásánál, ha nem is találjuk meg rögtön a kis állatkákat, a nyomaikat egészen biztosan megleljük. Apró, koromszerű szemcsék a szőrben, ami valójában bolhaürülék. Ha ilyet találunk, vessük alá állatkánkat egy betadinos fürdésnek. Az állatpatikákban, kereskedésekben kapható bolhaírtó porok, cseppek a fürdetés után javasoltak. Ha ezek után sem múlik a viszketés, tovább kell kutatnunk.
 b.)    Atkák
 Az atkákat se nehéz felismerni. Foltokban szőrhullás kiskedvencükön, melyek viszketnek, hámlanak.Érdemes állatorvoshoz fordulni.
 c.)    Férgek
 Ugyanúgy, ahogy kutyák, macskák megkaphatják, a patkányok is lehetnek férgesek, bár ez elég ritka. Tünetei az étvágytalanság, hirtelen fogyás, levertség, egy helyben gubbasztás. Forduljunk állatorvoshoz, aki feltehetőleg féreghajtót ad majd kedvencünknek.
 
2. Meghűlés
 
Huzatos, hideg helyen tartott állatoknál fordul elő. Prüszkölés, orrfolyás, esetleg étvágytalanság, ritkán hasmenés (ld.lentebb.) kíséri. Az állatot ketrecestül telepítsük át egy meleg helyre, segíthet a melegvizes tömlő, esetleg (ha van,infra) lámpa. Mindenképpen forduljunk állatorvoshoz a szövődmények elkerülése végett. Az orvos valószínűleg antibiotikumot fog adni a kicsinek. Igyekezzünk fokozottan vitamin és fehérjedús ételeken tartani a betegség ideje alatt(na persze eztis mértékkel). Ha az állat nem eszik-iszik, szemcseppentőből vagy fecskendőből itassuk macska-tejpótló tápszerrel, mézes tejjel, teával.
 
3.Hasmenés
 
Vizes, nedves, esetleg romlott ételtől gyakran előfordul. Várjuk meg míg a hasmenés elmúlik, majd könnyű ételekken tartsuk az állatot legalább 5 napig.
Ha a hasmenés órák múlva sem akar csillapodni (max 12 óra!), fordulj állatorvoshoz.
 
4.Kötőhártyagyulladás
 
Az állat erősen könnyezik. Valamilyen allergia váltja ki, leginkább az illatosított forgáccsal almozott állatoknál gyakori, de előfordulhat más almon tartott állatoknál is. Fordulj azonnal állatorvoshoz!
 
5. Allergiás megbetegedések
 
leggyakrabban a forgács váltja ki, ha poros, dohos, esetleg fülledt, nedves.
 a.)    Prüszkölés
 A por okozza. Cseréljük le a forgácsot jó minőségű szénára, de segíthet egy mási márkájú forgács használata. De ez lehet megfázás is! Fordulj állatrvoshoz.
 b.)    Könnyezés
 Ld. a „prüszkölésnél”. 5/a
 c.)    A vörös könny
 
1)
Szomorú és veszélyes dolog, pont ezért kell szót ejtenünk róla. A vörös könny gyakorlatilag egy felsőlégúti allergiás tünet. Rengeteg patkány szenved ebben a betegségben, az egyre romló minőségű alomanyagok miatt. Nemcsak a patkányokra veszélyes, nyulak, csincsllák is nagy eséllyel megkaphatják.A forgácsban-szénában található illatosítóadalékok okozzák, melyek irritálják az állat légútjait. A vörös könny egy vöröses váladék, amely a szem, a száj és az orrnyílások körül jelentkezhet. Több fokozata van. Eleinte csak a szem körül, aztán már az orr körül, végül a száj körül is fellelhető. A betegség első fázisában könnyen gyógyítható, később hosszabb antibiotikumos kúrára van szükség, s a betegség késői stádiumában,mikor a vörös maszatok hörgéssel, nehéz légzéssel párosulnak, nagy valószínűséggel halálos. Legfőképpen az öreg állatokra veszélyes, valamint a kölykökre.Amint felfedezzük a betegség vöröslő jeleit, azonnal váltsunk át más alomra.Ez lehet jó minőségű széna, de a legbiztonságosabb a puha macskaalom(nem a köves, az kényelmetlen és túl kavicsos a patkányoknak.) A kis beteget vigyük el az állatorvoshoz, aki megvizsgálja kedvencünket, s megállapítja, milyen mértékű a fertőzés.Az állat a betegség későbbi stádiumaiban nehezen veszi a levegőt, étvágytalan, letargikus, nyúzott. Ilyenkor mi már nem sokat tehetünk, tartsuk meleg helyen, esetleg a ketrecen kívűl, melegvizes tömlővel. Ne próbáljuk fecskendőből, szemcseppentőből itatni, mert lehet hogy nem tud nyelni, s így könnyen megfulladhat. Az orvos infúziót ad majd neki.
2) 
Az én patkányomnak is ilyen tünetei vannak. Most Anti biotikumot kap. Azért könnyezik pirosat, mert tüdő gyulladása van, és a szervezete rosszul választja ki a dolgokat, és túl sokat is termel valamibő, és ezt ki könnyezi. Ez a váladék nagyon büdös, és végső stádium. Szerencsére Peták még mindíg nagyszerű étvágynak örvend, és még mindíg aktív. Ez való színüleg megmentheti az életét. 
Mi ilyenkor a teendő? Mindenképpen vidd állatorvoshoz! és ha neki is olyasmi betegsége van, mint Petáknak, azonnl kell cselekedned! Tartsd az állatodat száraz hejen, és ne adj neki száraz kenyeret, mert felfóvódhat tőle könnyen. 

 
6.Túlnővések
 a.)    A fog túlnövése
 Az állat nem eszik, lefogy. A szájába kukkantva jól látszik, hogy alsó vagy felső fogai túlnőttek. Vidd állatorvoshoz, aki majd lecsípi a túlnőtt fogakat. Adj több száraz eleséget, rágcsirudakat, tisztított faágakat, fogkoptató követ.
 b.)    a karmok túlnövése
 Nem veszélyes, de fájdalmas. A túlnőtt karom mindenhová beakad, fájdalmat okozva az állatnak. Ne próbáld meg otthon lecsípni, vidd az állatorvoshoz. Szerezz a ketrecbe fadarabokat. 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Xaqen47

(Duloj03, 2019.02.01 22:06)

https://whatilove3.tumblr.com
https://basti-sr.tumblr.com
https://crazyalfred101.tumblr.com
https://dunyanin-belirsizlikleri.tumblr.com
https://ciarasport.tumblr.com
https://bunearycafe.tumblr.com
https://zrezygnowani-e.tumblr.com
https://tiodollynh0.tumblr.com
https://hayathoughts.tumblr.com
https://69shadesss.tumblr.com
https://daisydaehwi.tumblr.com
https://heartbreakdubb.tumblr.com
https://binaevymii.tumblr.com
https://hayaabunofalme.tumblr.com
https://its-batmanhere.tumblr.com
https://letsupload.tumblr.com

Ejeso62

(Xunog66, 2019.02.01 20:59)

https://lapsopoetico.tumblr.com https://danalovestaylor.tumblr.com https://zrezygnowani-e.tumblr.com https://g0ldlace.tumblr.com https://perdida-en-las-tinieblas.tumblr.com https://nao-acorde.tumblr.com https://soulcased.tumblr.com https://brownbomboncita.tumblr.com https://alevel-study.tumblr.com https://welearnin.tumblr.com https://micshop.tumblr.com

Soxij26

(Fenum18, 2019.02.01 20:30)

https://our-theory-of-gravity.tumblr.com
https://sf778.tumblr.com
https://prettymuchgayy.tumblr.com
https://thickgoku.tumblr.com
https://thatoneicebear.tumblr.com
https://xaxxaia.tumblr.com
https://angel-in-blxck.tumblr.com
https://blanc-perfumes.tumblr.com
https://ayvidamia.tumblr.com
https://sensitive97.tumblr.com
https://alberthxy.tumblr.com

Zojap29

(Quber80, 2019.02.01 20:19)

https://horngryinberlin.tumblr.com https://johnlili.tumblr.com https://noropad.tumblr.com https://kiarasa0r.tumblr.com https://yuki-w-chan.tumblr.com https://ic69.tumblr.com https://order-amantadine-100mg.tumblr.com https://its-batmanhere.tumblr.com https://ultimate-dr-puns.tumblr.com https://skrewz.tumblr.com https://mexxzj.tumblr.com https://umameninadeboa.tumblr.com https://figliadella-luna.tumblr.com https://prettymuchgayy.tumblr.com https://the-heroic-potato.tumblr.com

Nepat65

(Welip67, 2019.02.01 16:51)

https://thequeenofcartoons.tumblr.com https://missemmalights.tumblr.com https://niflrekkr.tumblr.com https://xxjenesaisquoixx.tumblr.com https://not-good-at-goodbyes.tumblr.com https://flow3r-b0y.tumblr.com https://freedom-of-lo-ve.tumblr.com https://n-i-n-a01.tumblr.com https://inferno-616.tumblr.com https://nobody-4-fun.tumblr.com https://ic69.tumblr.com https://flavoxate-buy-no-prescription.tumblr.com https://mila-darkrock.tumblr.com

Zigas44

(Amodu49, 2019.02.01 16:28)

https://micshop.tumblr.com https://013927.tumblr.com https://fernanda-lluz.tumblr.com https://alevel-study.tumblr.com https://its-batmanhere.tumblr.com https://pettekujutlus.tumblr.com https://bengelmiyomknksizgidin.tumblr.com https://blanc-perfumes.tumblr.com https://trendyboyy.tumblr.com https://wicked-n-wiley.tumblr.com

Qoboh64

(Utefi08, 2019.02.01 16:27)

https://hold-on-to-memories.tumblr.com
https://thickgoku.tumblr.com
https://hayathoughts.tumblr.com
https://blueskyfullofstarss.tumblr.com
https://justlife03.tumblr.com
https://noropad.tumblr.com
https://cali-f0rnication.tumblr.com
https://siga-osol-contemple-alua.tumblr.com
https://fallen-lord-cypher.tumblr.com
https://klance1plance2.tumblr.com
https://sensitive97.tumblr.com
https://ghettonificent.tumblr.com
https://norisool.tumblr.com

Qevij72

(Omuma80, 2019.02.01 14:27)

https://psychooo27.tumblr.com
https://cayden420.tumblr.com
https://scarletwolves7.tumblr.com
https://not-good-at-goodbyes.tumblr.com
https://crazyalfred101.tumblr.com
https://isabellecpp.tumblr.com
https://malditadoinferno.tumblr.com
https://minjoooonie.tumblr.com
https://alberthxy.tumblr.com
https://shitmoon69.tumblr.com
https://prettylilgms.tumblr.com
https://bruiseddollyy.tumblr.com
https://nizhoninochez101.tumblr.com
https://s-kippp.tumblr.com
https://ray-arruda.tumblr.com

Raley27

(Rubor01, 2019.02.01 11:36)

https://nekomew1.tumblr.com https://vampiresah.tumblr.com https://jackson1146.tumblr.com https://su-733.tumblr.com https://the-heroic-potato.tumblr.com https://buy-nimodipine-safely.tumblr.com https://songghana.tumblr.com https://horngryinberlin.tumblr.com https://lux-curlzz.tumblr.com https://mozk3.tumblr.com https://junkratsposts.tumblr.com https://therealthiccdink.tumblr.com https://sleepyearthling.tumblr.com https://cali-f0rnication.tumblr.com

Uteka63

(Ohaqo83, 2019.02.01 10:19)

https://koyangimei.tumblr.com https://alexandra-brl.tumblr.com https://cxxtbala.tumblr.com https://sunnysprout.tumblr.com https://carmelcoffeecats.tumblr.com https://marina-diamandis-moved.tumblr.com https://thickgoku.tumblr.com https://catchmehazza.tumblr.com https://itsdyzo.tumblr.com https://lulwaah-77.tumblr.com https://moonligh---t.tumblr.com https://mythoughtsbl0g.tumblr.com

Apivi95

(Anuho95, 2019.02.01 09:54)

https://indiefrance.tumblr.com
https://paranoid-subzero-doll.tumblr.com
https://fcymb.tumblr.com
https://bouffees.tumblr.com
https://the-heroic-potato.tumblr.com
https://palavradepoder.tumblr.com
https://meanslappy.tumblr.com
https://l7300.tumblr.com
https://rozzsylvian1334.tumblr.com
https://algoll.tumblr.com
https://nightcore765.tumblr.com

Asida53

(Uyada97, 2019.02.01 09:42)

https://etrangar.tumblr.com https://hsseniorstudyblr.tumblr.com https://beleitous.tumblr.com https://silverslip.tumblr.com https://wltchh.tumblr.com https://yuhbecanim.tumblr.com https://kazaaaazade.tumblr.com https://siriusbaguette.tumblr.com https://purificados.tumblr.com https://trill4f.tumblr.com

Ecanu08

(Ruwoc63, 2019.02.01 08:32)

https://sad-boy305.tumblr.com https://malditadoinferno.tumblr.com https://fcymb.tumblr.com https://fernanda-lluz.tumblr.com https://jay-nicay8d.tumblr.com https://alexandra-brl.tumblr.com https://mourningwinter.tumblr.com https://l7300.tumblr.com https://ancestralalien.tumblr.com https://isabellecpp.tumblr.com

como comprar vardenafil er

(SKitrustq, 2019.02.01 06:38)

get <a href="http://xgenericlevitra.com/">when does levitra go generic</a> and had a fever | [URL=http://xgenericlevitra.com/]cost of levitra per pill[/URL] to complete prior

скачать фифа

(beauragPa, 2019.02.01 06:30)

Мне очень жаль, ничем не могу помочь, но уверен, что Вам помогут найти правильное решение.

---
Не могу сейчас поучаствовать в обсуждении - нет свободного времени. Вернусь - обязательно выскажу своё мнение. скачать fifa, скачать fifa и [url=http://15fifa.ru/skachat-fifa-15/12-skachat-demo-versiyu-fifa-15-besplatno.html]fifa 15 demo[/url] скачать фифа

buy cialis 344 mg

(CraigLam, 2019.02.01 01:43)

Hi! [url=http://cialissmx.com/]cialis[/url] [url=http://cialismpl.com/]order cialis[/url] [url=http://propeciausfinasteridhq.com/]buy propecia with no prescription[/url] beneficial web site

Cuwuh96

(Owoyi55, 2019.02.01 00:32)

https://cayden420.tumblr.com
https://siga-osol-contemple-alua.tumblr.com
https://vampiresah.tumblr.com
https://the-glass-flamenco.tumblr.com
https://hsseniorstudyblr.tumblr.com
https://noisett-e.tumblr.com
https://avecesfrancisca.tumblr.com
https://fernanda-lluz.tumblr.com
https://urbanparadise.tumblr.com
https://zrezygnowani-e.tumblr.com
https://yuki-w-chan.tumblr.com
https://foreshu.tumblr.com
https://splw.tumblr.com
https://mimundoterminaenel.tumblr.com
https://mythoughtsbl0g.tumblr.com

Xepec64

(Uladu89, 2019.01.31 23:32)

https://littlefictionwolf.tumblr.com
https://dunyanin-belirsizlikleri.tumblr.com
https://kiarasa0r.tumblr.com
https://buy-divalproex-125mg.tumblr.com
https://bouffees.tumblr.com
https://whatilove3.tumblr.com
https://lordeismydxp.tumblr.com
https://entorpecida1.tumblr.com
https://thekadupulflower.tumblr.com
https://freedom-of-lo-ve.tumblr.com
https://nephelobates.tumblr.com
https://saudihyper.tumblr.com

Meyic60

(Ahito26, 2019.01.31 21:25)

https://sunnysprout.tumblr.com https://buy-divalproex-125mg.tumblr.com https://69shadesss.tumblr.com https://igfkingnoreme.tumblr.com https://flurpzz.tumblr.com https://thatoneicebear.tumblr.com https://ezquadros.tumblr.com https://skrewz.tumblr.com https://stuckyjpeg.tumblr.com https://ayvidamia.tumblr.com https://ancestralalien.tumblr.com https://mer-curio.tumblr.com https://demonicsinners6.tumblr.com https://lydia-is-mediocre.tumblr.com https://bouffees.tumblr.com https://eleanor-128.tumblr.com https://chriss-reyess.tumblr.com https://mygentlequeen.tumblr.com

Rajit64

(Pitaj26, 2019.01.31 17:57)

http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/como-comprar-yasmin-con-garantia-espa-a-comprar-ethinyl-estradiol
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/achat-express-avanafil-50mg-bas-prix-visa-avanafil-pas-cher-lille
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/buy-coumadin-1mg-safely-where-to-purchase-warfarin-in-verified
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-flonase-nasal-spray-sin
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/o-commander-urotrol-tolterodine-urotrol-prix-discount
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/cheap-pioglitazone-15mg-buy-online-best-place-to-buy-pioglitazone
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/comprar-glycomet-500mg-de-forma-segura-pela-internet-onde-comprar
http://jaktlumaczyc.pl/75745/buy-genegra-25mg-can-i-purchase-sildenafil-citrate-online
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-primidona-con-garantia-estados
http://www.libertyxchange.com/blogs/post/111045
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-sinequan-doxepin-mas-barato-ecuador-generico
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/albendazol-400mg-como-puedo-comprar-con-seguridad-usa-precio-de
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/digoxina-0-25-mg-comprar-gen-rico-frete-gr-tis-on-line-brasil
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/carbamazepina-100-mg-como-puedo-comprar-sin-receta-online-rep
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-linezolida-zyvox-600-mg-gen-rico-melhor
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/amitriptilina-comprar-de-confianza-puerto-rico-elavil-50mg-sin
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/purchase-cheap-suroor-25mg-ordering-suroor-online-in-uk
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-udenafil-100mg-sin-receta
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/buy-spironolactone-100mg-safely-how-to-order-aldactone-fast
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/lithium-carbonate-comprar-en-farmacia-en-linea-con-seguridad
http://bricolocal.com/profiles/blogs/keftab-500-mg-sur-internet-bon-prix-acheter-sans-ordonnance
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/buy-nunite-online-where-to-order-sildenafil-citrate-fast-shipping
http://wu-world.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-o-gen-rico-de-cefpodoxima-vantin-200-mg
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/comprar-clozapina-clozaril-gen-rico-de-forma-segura
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/site-achat-xeristar-prix-du-duloxetine-40-boite-de-4
http://vaal-online.co.za/blogs/post/32270


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96

Következő »