Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit kell tudnod róluk?

 A patkányoknak rossz a hírnevük, de összehasonlítani a házi patkányt egy vad patkánnyal, az pont olyan, mintha a kutyákat hasonlítanánk össze a farkasokkal.

 

 

A patkányoknak rossz a hírnevük, de összehasonlítani a házi patkányt egy vad patkánnyal, az pont olyan, mintha a kutyákat hasonlítanánk össze a farkasokkal.

A patkányok ketrecben való tartása nemcsak valami újdonság, hanem ezek az állatok valójában a családi háziállatok; intelligensek, kedvesek és szórakoztatóak.


Színváltozatok

 

A patkányok háziállatként több színben és testalkatban is előfordulnak. Csak hogy egy párat említsünk , vannak barna patkányok, fekete patkányok, fehér patkányok, lila patkányok; fekete szeműek, piros szeműek, ördögi, rózsaszín szeműek; berkshire-i mintázatúak, sapkásak, csuklyás- ír és angol, tarka patkányok; dumbo patkányok (elefántszerű fülekkel) és manx patkányok (farok nélkül); göndör bundás patkányok, fényes patkányok vagy teljesen csupasz patkányok!


 

 

Mikor hazaviszed a patkányt....

 

Mikor hazaviszed a patkányokat, vedd figyelembe, hogy egy csendes helyen, mégis az ember közelébe szeretnek lenni. Mivel éjszakai állatok, napközben egy csomót alszanak (ettől függetlenül értékelik a figyelmet), és majd az éjszaka folyamán fognak zajongani a mókuskerekükkel vagy más játékkal.

Egy drótketrec ideális a patkányok számára, elég nagy ahhoz (lehetőleg néhány emelettel ellátva), hogy a patkányok játszani tudjanak benne. A patkányok szeretnek felmászni a rácsokon; az akvárium ezt nem teszi lehetővé és a szellőztetés sem megfelelő, gyakrabban igényel takarítást és feltehetőleg légzési nehézségekhez vezet, melyekre a patkányok hajlamosak. Mindamellett, a drótokon való járkálás gyulladásos daganatot okoz a talpukon, ezért letehetnél valamit, amin járhatnak. Ne felejtsd el, hogy a patkányok szeretnek rágni, rágni és mégtöbbet rágni, tehát kerülj minden mérgező anyagot!


 

A ketrecet tartsd távol a közvetlen napfénytől vagy a huzattól, továbbá a macskáktól vagy kutyáktól, melyek veszélyt jelenthetnek a patkányre nézve. Bármi, amit a patkányok el tudnak érni a mancsukkal, az bekerül a ketrecbe és megráják, tehát bizonyosodj meg afelől, hogy minden amit meg szeretnél őrizni, ne legyen a ketrec szomszédságában, beleértve az elektromos kábeleket is. Meg fogsz lepődni, milyen messze elér egy patkány, hogy megkapja amit akar... Igazi ”Go Go Gadgets” fegyverek.


 

Játékok és gyakorlatok

 

A patkányok imádnak játszani és imádják ha szellemileg ösztönzik őket. Akassz fel függőágyakat, létrákat, és fektess be olyan dolgokba, amiket felfedezhetnek vagy amikben elbújhatnak, hasonlóképpen olyan játékokba, amiket rághatnak, hogy koptassák a fogukat, mint például a fatuskók (melyeket a kisállatkereskedésekben lehet venni különböző ízesítésekben). A mókuskerék szintén jó ötlet – nem minden patkány fogja használni, de amelyik használja az általában odavan érte és akár órákat is eltölt benne (sajnos a legtöbbet éjszaka, ami azt jelenti, hogy téged is ébrentarthat ha a kerék nyikorog).

 

A patkányok ketrecben való tartása nemcsak valami újdonság, hanem ezek az állatok valójában a családi háziállatok; intelligensek, kedvesek és szórakoztatóak.
 

Alom

Kerüld a poros almokat tekintettel a patkányok légzési problémáira (a hőkezelt fenyőforgács az megfelel, habár viták folynak a kezeletlen fenyőforgácsról és a cédrus forgácsról is)! Bizonyosodj meg afelől, hogy biztonságban érzik-e magukat egy tojóládában, lehetőleg olyanban, amelyik nem kartonból van (mert azt összerágják), és hogy legyen valami, mint például egy selyempapír, amit széttéphetnek és kibélelhetik vele a dobozukat! Bizonyosodj meg afelől, hogy az almot legalább hetente egyszer legyen kiürítve – ismételten, nemcsak a tisztaság miatt, hanem a patkányaid légzőszervi egészsége miatt is. 

 

Élettartam

Sajnos, a patkányok nem élnek sokáig – 2- 4 év körül – és hajlamosak a rákra és a tumorokra. Szomorú, hogy ilyen intelligens és kedves állatok olyan hamar eltávoznak, miután a család kedvencévé váltak, tehát légy felkészülve arra, hogy ez megtörténhet!


 

Továbbá magátol érthetődik, hogy ne tégy össze egy hímet és egy nőstényt egyketrecbe, ha nem vagy kész a tenyésztésre....

 

Társas lények!